Lintje voor Willy
Een trotse koninklijke onderscheiding voor onze penningmeester. Willy Olde Meule kreeg vanmorgen een schitterend lintje in het gemeentehuis van Hof van Twente in Goor vanwege zijn grote maatschappelijke betrokkenheid als vrijwilliger bij onder meer basisschool Erve Hooyerinck en de Deldense Schutters Vereniging. Jarenlang beheerde hij de kas met de baromzet van het schuttersfeest.


Maar ook is Willy Olde Meule al jaren veldwerker in de omgeving van zijn woonplaats Delden en in Azelo waar hij nesten van kieviten en wulpen redt.
Als penningmeester van de stichting Weidevogels Hof van Twente schreef Willy Olde Meule een uitgebreid projectplan plus begroting om onder meer een faunadrone te kunnen kopen en vrijwilligers te kunnen opleiden tot dronepiloot.


Ook schafte de stichting schrikdraad (Smartfence) aan om nesten van wulpen en grutto's te kunnen beschermen tegen predatoren.
"Zijn nauwkeurigheid, verantwoordelijkheidsgevoel en enthousiasme hebben op diverse fronten een blijvende impact gehad in de gemeenschap", aldus burgemeester Ellen Nauta van Hof van Twente.
(Vrijdag 25 april 2025)


Jeugd bezoekt boer Berrie en
leert alles over weidevogels
Leerlingen van het groene Zone College in Enschede leerden dinsdag 15 april alles over het redden van weidevogels met een faunadrone. De jeugd kreeg eerst een rondleiding in en rond de boerderij van Berrie Jansen aan de Almelosestraat net buiten Delden. Zijn erf ligt net buiten Delden waar nog 4 paartjes kieviten jaarlijks broeden op de es.

De kinderen bezochten de stallen met koeien en dronken verse, rauwe melk. Daarna kregen zij uitleg van veldwerker Willy Olde Meule en dronepiloot Marcel Tettero van de stichting Weidevogels Hof van Twente over de schaarse weidevogels als de wulp, kievit en grutto.
Plan van aanpak
Het aantal weidevogels is flink afgenomen en de stichting maakte daarom een jaar geleden een omvangrijk plan van aanpak om het tij te keren. Met subsidies en met geld van fondsen kocht de stichting Weidevogels Hof van Twente een dure faunadrone met warmtebeeldcamera.

Dronepiloot Marcel Tettero demonstreerde de jongeren hoe de vijf dronepiloten van de stichting Weidevogels zoeken op nesten in weilanden en op akkers. Als de vrijwilligers bijvoorbeeld een schaars nest van een wulp ontdekken, plaatsen zij in overleg met de landeigenaar, schrikdraad om het nest. Daarmee kunnen zij de eitjes en de kuikens beschermen tegen predatoren op de grond zoals vossen, dassen, marterachtigen en katten.
(Dinsdag 15 april 2025)
Jeugd van het Zone College ontvangt posters over boerenlandvogels en het magazine Weidevogels van de vrijwilligers van de stichting Weidevogels Hof van Twente.
(Foto Marcel Tettero)

ππ¨π π―ππ§ ππ°ππ§ππ
π°π’π₯ ππ±ππππ ππ’π£πππ«π¬
e vrijwilligers van de stichting Weidevogels Hof van Twente gaan vanaf nu hun bevindingen systematisch registreren om weidevogels te redden van de ondergang. In Hof van Twente zijn de aantallen wulpen, grutto's en tureluurs op de vingers van 1 hand te tellen.
Dronepiloten, veldwerkers, coördinatoren en systeembeheerders hebben maandagavond 31 maart 2025 hun activiteiten op elkaar afgestemd bij Melkgeitenhouderij Veelers in Hengevelde. "Als het lukt 35 broedparen op 100 hectare weiland bijeen te krijgen, maakt de agrariër goede kans op een extra vergoeding", legde voorzitter Tjeerd Ploeg van Weidevogels Hof van Twente de toehoorders uit. "De agrariër kan bijvoorbeeld een nat gedeelte van zijn land, dat niet zo efficiënt te gebruiken is voor zijn bedrijf, toch heel goed inzetten als kruidenrijk grasland zodat kuikens er voedsel en beschutting vinden. Zo wordt een weinig productief gedeelte toch in een keer interessant voor de landeigenaar als ondernemer."
App
Veldwerkers en dronepiloten hebben teams gevormd die in het voorjaar minimaal tien keer wekelijks hun bevindingen doorgeven in de app boerenlandvogelmonitor.

Foto: Voorzitter Tjeerd Ploeg (links) streeft naar betere meetresultaten zodat de oorzaak van de achteruitgang beter in kaart wordt gebracht. Foto Marcel Tettero)
Elk team is actief in een 'eigen' deel van Hof van Twente. In de openbare app boerenlandvogelmonitor staan de weilanden met nesten, van welke weidevogels met de hoeveelheid eieren of zelfs kuikens.
Kalfjes
Fons Haafkes van de Wildbeheereenheid in de gemeente Hof van Twente was blij met de goede samenwerking met de vrijwilligers van Weidevogels Hof van Twente, onder meer met het redden van reekalfjes met de faunadrone. Dit gebeurde vorig jaar, in 2024, met heel veel succes voor de eerste keer. De wildbeheereenheid stelt nu ook hun eigen drone met warmtebeeldcamera beschikbaar voor zoektochten naar weidevogels aan de vrijwilligers van de stichting Weidevogels Hof van Twente. De periode dat reegeiten kalfjes werpen, volgt direct na het seizoen van de weidevogels.
Overzicht
Het bestuur van Weidevogels Hof van Twente wil, door voortaan secuur te gaan registreren, over twee jaren een goed overzicht hebben van 'waar het probleem ligt', zei voorzitter Tjeerd Ploeg van Weidevogels Hof van Twente. Is dat probleem predatie door roofdieren als de marter, de das of vos of is er iets anders aan de hand?
Plasdras
De stichting Weidevogels Hof van Twente wil samen met de Agrarische Natuurvereniging Hooltwark dit jaar nog minimaal 1 plasdras aanleggen voor weidevogels. Er heeft zich ook al een agrariër gemeld die een plasdras voor boerenlandvogels wil aanleggen op zijn land. Duurzaam Initiatief Markelo Noord, een samenwerking van boeren, legde al gezamenlijk een plasdras aan. Het Gebiedscollectief Midden Overijssel wikkelt financieel de jaarlijkse afspraken af met de landeigenaren, vaak agrariërs, die iets doen voor behoud van de weidevogels als grutto's, kieviten en scholeksters.
Kern
Het bestuur heeft 8 gebieden aangewezen als kansrijke kerngebieden voor weidevogels en waar dronepiloten en veldwerkers samen voorzichtig actief zullen zijn in nauw overleg met de grondeigenaren. Onze veldwerkers kennen in de regel de bewoners goed. De 8 gebieden zijn Stokkumerbroek, Stokkumervlier/Herikervlier, Markvelde, Deldeneresch, De Meene bij Goor, Elsenerbroek, Goormeen (Azelo) en Parel van Twente.
(Maandag 31 maart 2025)
Ruim 80 kieviten bij Delden Super!
Wat een geweldige dag, vrijdag 21 februari 2025. Ruim 80 kieviten geteld bij Delden. Op het Raesfelt in Twickel met boerderij De Fute op de achtergrond, bij de Rood Zwart voetbalvelden. Ongelooflijk, wat veel.
Mogelijk is het Raesfelt een toekomstige locatie voor woningbouw. Deze mooie groene plek met weilanden is uitgestrekt en ligt hoog. Ideaal voor de bouw van huizen. Hoewel het bestuur van het landgoed Twickel daar bepaald niet happig om zal zijn. Het Raesfelt afstaan voor woningbouw? Hoe zie je dat dan voor je?
Maar wat veel kieviten komen er weer elk voorjaar bijeen. Waarschijnlijk broeden nog 4 paartjes op de es bij de nieuwe, herbouwde Eschmolen, ondanks de baasjes met honden die er dagelijks voorbij trekken. Honden hebben het niet gemunt op kuikens, zo is de redenering van sommigen. Hoe het ook zij. De lapwings komen elk jaar trouw bijeen op het Raesfelt en dat is gewoon weer een mooi spektakel. Vrijdag 21 februari 2025
Nieuwe vrijwilligers voor redden weidevogels


De stichting Weidevogels Hof van Twente heeft met veel succes nieuwe vrijwilligers aangetrokken en telt nu 45 mensen onder wie dronepiloten, veldwerkers, bestuursleden en agrariërs. Voorzitter Tjeerd Ploeg van de stichting deelde op een ledenvergadering gisteravond (17 februari 2025) mee dat het bestuur zich op een aantal kerngebieden wil gaan concentreren om het beste resultaat te kunnen boeken voor de weidevogels.


Beter
De voorzitter wil vooral de tellingen van weidevogels verbeteren zodat bijvoorbeeld trends nog beter kunnen worden onderbouwd. "Goede metingen zijn belangrijk om je beleid op te kunnen bouwen", zei Tjeerd Ploeg tegenover de 26 aanwezigen bij melkgeitenhouderij Veelers in Hengevelde.
Kernen
De mogelijke kerngebieden waarover het bestuur nog een definitieve beslissing moet nemen zijn: 1. Elsenerbroek, 2. Herikervlier/Stokkumervlier 3. Markvelde. Op de 4e plaats zou dan nog Stokkummerbroek wellicht kunnen komen te staan.
Zender
Omdat al weer zeldzame wulpen zijn gezien bij de Domelaar net buiten Markelo, richtte coördinator Peter van den Akker van Sovon Twente zijn presentatie speciaal op het gedrag van de grootste weidevogel. Ongeveer 10.000 vrijwilligers tellen voor Sovon in Nederland. Uit gegevens van zenders die wulpen op hun rug droegen, blijkt onder meer dan een gezenderde wulp die bij de Domelaar is gespot, duizenden kilometers verderop broedde.
Helemaal achter Moskou kropen hun kuikens uit het ei. Dezelfde 'Russische' wulp overwinterde echter aan de Franse kust. Ook vergeleek hij tellingen van weidevogels in de Goormeen in Azelo. In het weidevogelgebied broedt nu nog slechts een paartje wulpen, maar 50 jaren geleden broedden er nog grutto's (20 paartjes), kieviten (22 paartjes), tureluurs (4 paartjes) en watersnip (3 paartjes).
Hoop
Het aantal broedende weidevogels in Hof van Twente is klein en de predatie van roofdieren is groot, maar er is zeker nog hoop, aldus Tjeerd Ploeg namens het stichtingsbestuur. Hij wees op het feit dat weidevogels redelijk oud kunnen worden en elk jaar opnieuw proberen voor nakomelingen te zorgen. Tjeerd Ploeg wil zich dan ook vooral concentreren op de kerngebieden in Hof van Twente waar groepen van 4 of 5 mensen per gebied regelmatig weidevogels gaan monitoren om goede en betrouwbare cijfers te genereren waarop het bestuur de inzet op kan afstemmen.
Het team met dronepiloten onder leiding van coördinator Roger Borre is goed op sterkte. De taken in het bestuur zijn verdeeld, de contacten met de Wildbeheereenheid is prima, alleen is er nog steeds een tekort aan vrijwilligers die vogels in het veld willen observeren en tellen.
Maandag 17 februari 2025
Vlucht wulpen strijkt neer bij Markelo
Hof van Twente telde vorig jaar nog maar 18 paartjes wulpen die 8 kuikens vliegvlug kregen, zo constateerde de stichting Weidevogels Hof van Twente. Dat is niet veel. Toch verzamelt zich aan het begin van elke lente een grote vlucht wulpen in de Markelosebroek bij de tv mast.
In het uitgestrekte weidegebied vinden de vogels veel voedsel. Wanneer het warmer wordt trekken ze door naar hun broedplaats verderop in Twente. Wulpen zijn Einzelgängers. Ze sluiten zich lang niet altijd aan bij een groep andere weidevogels, zoals grutto's, kieviten en tureluurs. (Maandag 17 februari 2025)
Kieviten al terug maar het gaat vriezen!
Prachtig! Wel 80 kieviten bij Delden gespot deze sombere donderdag. Ze keren er elk jaar terug om van hier uit, uit te vliegen naar hun broedplek verspreid over Twente. De akkers op het Raesfelt zijn rijk aan voedsel, wormen, insecten, kevertjes. Volop leven dus en dat trekt weidevogels naar dit groene gebied langs de Europalaan, eigendom van de stichting Landgoed Twickel. Bouw Helaas wordt dit gebied misschien bestemd voor woningbouw. (23 januari 2025 en update op 31 januari 2025).